Cruiseschepen in Rotterdam: rapporten gemeente en Havenbedrijf en het geheimzinnige rapport van Cruise Port Rotterdam

Over de zeecruise in Rotterdam hebben de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam een paar rapporten geschreven. Ze zijn vrij moeilijk te vinden op de website met raadsinformatie van de gemeente Rotterdam. Hieronder staan ze bij elkaar. Wethouder Van Gils (haven etc., D66) baseert zich op een ander rapport, namelijk van Cruise Port Rotterdam zelf. Maar daar is iets vreemds mee aan de hand, zie daarvoor ook hieronder.

Interne rapport gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam uit 2015

Zeecruise-toekomstige-cruiselocaties.jpg

Het rapport: Een studie naar toekomstige cruiselocaties. Eindrapportage zeecruise 2025

Interne rapportage, staat op het voorblad. Auteurs van dit rapport zijn openhartiger en kritischer dan die van het publieke rapport uit 2017.

  • Beste locatie:

  • “De locatie Merwehaven is functioneel, ruimtelijke en nautisch de meest geschikte locatie, maar zonder zichtbaarheid van en naar de stad”

  • Wilhelminapier beste locatie wat betreft “zichtbaarheid van en naar de stad”, maar:

  • “Voldoende capaciteit voor volledige groei [van de cruise] – afgezien van dubbele calls van de grootste schepen – is alleen mogelijk als de cruisefaciliteiten leidend worden voor de ontwikkeling van de Wilhelminapier”

  • “gerede kans op noodzakelijke (neerwaartse) bijstelling van de ontwikkelplannen van de pier”.

  • Wat is belangrijk voor rederij?

  • Veiligheid passagiers

  • “Het tegemoet kunnen komen aan de commerciële belangen van de reder is van groot belang voor de acquisitie. Uit commercieel oogpunt moet men zich realiseren dat passagiers tijdig van en weer aan boord moeten zijn (omzet aan boord)”

  • “Ook de excursies aangeboden door de reder moeten in kwaliteit kunnen concurreren met die van derden … Praktisch gezegd: het moet bij derden niet even comfortabel zijn om de bus te pakken als [bij] de reder”.

    Cruise Port Rotterdam moet omzet aan boord, niet in de stad, stimuleren en moet lokaal initiatief op achterstand zetten

  • Veel minder belangrijk voor rederij: “zichtbaarheid van de stad voor passagiers”, “historische gebouw en/of HAL-geschiedenis”

De Zeecruise en Rotterdam. Publiek rapport gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam uit 2017

Zeecruise-rapport-Rotterdam-2017.jpg

Het rapport: De Zeecruise en Rotterdam: een studie naar de toekomst van de zeecruise in Rotterdam

Jubelend publiek rapport, met bijlagen om een gevoel te krijgen voor de mitsen en maren. De bijlagen kwamen niet in 2017, maar pas in november 2019 op de website van de gemeente, na een verzoek van mij.

In dit rapport een schets van parkeergarage onderin Baltimore voor touringcars voor cruisepassagiers:

Baltimore-parkeerplatform-onderin-gebouw.png

Dit zijn de bijlagen:

Bijlage 1: Ontwerpen cruiseterminal Rotterdam

Met ontwerpen van cruiseterminals op de Wilhelminapier, aan de Sluisjesdijk en in het Merwevierhaven gebied. Vergelijk de grote beperkingen op de Wilhelminapier met de benodigde ruimte op de andere twee locaties waar nog vrij getekend kon worden.

Bijlage 2: Cruiseschepen en economie Rotterdam

  • Met gedetailleerde en onderbouwde schatting van bestedingen door rederij, passagiers en bemanning. Voor Rotterdam (haven en stad samen) per call 293.000 Euro.

  • De netto economische bijdrage voor Rotterdam is trouwens veel lager dan 293.000 Euro, maar wordt niet berekend in dit rapport.

Bijlage 3: Cruiseschepen, milieu en walstroom Rotterdam

Bijlage 4: Cruiseschepen, verkeer en vervoer Rotterdam

Bijlage 5: Cruiseschepen, nautisch civiel Rotterdam

Bijlage 6: Cruiseschepen, omgevingseffecten Rotterdam

Bijlage 7: Verkenning cruisesteden

Rapport van Cruise Port Rotterdam


Wethouder Van Gils (D66, haven, financiën, grote projecten) beweert dat de bestedingen wel 1.2 miljoen euro zijn per schip in een interview op Rijnmond TV, wel 4 keer zoveel dus als in het gemeenterapport staat. Hij vertelde mij in 2021 dat hij zich niet baseert op het rapport van zijn eigen gemeente, maar op een rapport van … Cruise Port Rotterdam. Herhaalde verzoeken van mij aan Cruise Port Rotterdam om dat rapport in te zien hebben tot niets geleid. Ook de wethouder wil het rapport niet met mij delen. Deze brief van wethouder Kurvers aan de gemeentecommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte van 3 november 2021 probeert uit te leggen waarom: de inhoud van het rapport is “vertrouwelijk besproken” met de gemeente, maar het rapport zelf is geen eigendom van de gemeente. En de Cruise Port wil niet dat het rapport openbaar wordt. De wethouder voelt zich dus vrij om het rapport aan te halen in interviews en om beleidskeuzes te onderbouwen en publiek geld uit te geven, maar het rapport zelf mag de belastingbetaler niet zien.

Vorige
Vorige

De cruise voor alles. Bespreking van Rotterdam Cruiseport. Een studie naar toekomstige cruiselocaties

Volgende
Volgende

Cruiseschepen in Rotterdam: steeds meer, steeds ouder, steeds vervuilender