Mythe 2: “De volgende generatie cruiseschepen vaart op LNG”

“De volgende generatie cruiseschepen vaart op LNG”, zo valt er te lezen in een rapport van Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf uit 2017. Dit is onjuist. Afhankelijk van de definitie van “volgende generatie” zal 25-33% van de schepen die in de nabije toekomst in de vaart genomen worden op LNG, dat wil zeggen vloeibaar gas, kunnen varen. Dus in elk geval 2/3 van de toekomstige generatie cruiseschepen vaart, net als bijna alle huidige schepen, op olie. Cruiseschepen gaan makkelijk 30 jaar mee.

Deel 2 in een serie mythes over de zeecruise in Rotterdam.

Dat de volgende generatie cruiseschepen op LNG, vloeibaar gas, zou varen valt te lezen in De Zeecruise en Rotterdam: een studie naar de toekomst van de zeecruise in Rotterdam, het zeecruiserapport uit 2017 van Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam.

Wat betekent een zin als “de volgende generatie cruiseschepen vaart op LNG”? “De volgende generatie” zal betekenen de schepen die nu in aanbouw zijn of die nu besteld zijn. En “de volgende generatie vaart op LNG”? Aan welk percentage schepen denkt u dan? De stelligheid suggereert 100% van de volgende generatie, maar er zal vast nog wel een schip zijn dat op olie vaart. 90%? 80%?

Het antwoord is 25-33%.

Tom Strang, senior vice-president of maritime affairs van Carnival Corporation, het moederbedrijf van Holland America Line, AIDA, P&O, Costa Crociere, Princess Cruises etc. zegt in een interview met Maritime Professional over LNG in de cruisesector in februari 2019 dat 25% van de in aanbouw zijnde cruiseschepen op vloeibaar gas varen kan.

In het Cruise ship orderbook van Cruise Industry News (editie 2022) staat dat er tussen nu en 2027 75 cruiseschepen geleverd zullen worden. Hiervan kunnen er 24 varen op LNG. Dat is net geen 33%.

6 cruiseschepen in de wereld kunnen nu op vloeibaar gas varen:

  • AIDAnova. Dit was het eerste cruiseschip dat op LNG kan varen. Jaar ingebruikname: 2018

  • AIDAcosma

  • Mardi Gras

  • Costa Smeralda

  • Costa Toscana

  • P&O Iona

Dat is ongeveer 2% van het totale aantal cruiseschepen.

De AIDAcosma meerde in totaal 7 keer af in maart en april in 2022 in Rotterdam, de P&O Iona komt 2 keer in de herfst/winter van 2022.

Of schepen die op LNG kunnen varen ook echt LNG gebruiken zal afhangen van de prijzen van vloeibaar gas en olie. Omdat de schepen dual-fuel motoren hebben, kunnen ze in een fractie van een seconde omschakelen van gas op olie. Reders waarderen die flexibiliteit.

Door de relatief hoge prijs van gas in het vierde kwartaal van 2021 viel de gasverkoop in de Rotterdamse haven sterk terug. Dit betekent waarschijnlijk dat schepen omschakelden van LNG naar een olieproduct.

Waarom zouden gemeente en Havenbedrijf zo overdrijven?

Cruiseschepen verstoken enorme hoeveelheden brandstof. Dat leidt tot uitstoot van grote hoeveelheden stoffen die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Vergeleken met stookolie leidt gebruik van gas tot 75% minder uitstoot van stikstof en fijnstof en 90% minder zwavel. Het is dus aanmerkelijk beter voor de gezondheid dan stookolie.

Gebruik gas als brandstof problematisch

Het probleem van gas als brandstof is dat de uitstoot van broeikasgassen weinig—of zelfs niet—afneemt ten opzichte van die van zware stookolie.

Vorige
Vorige

Mythe 3: “Cruiseschepen horen van oudsher bij Rotterdam”

Volgende
Volgende

Hoe presenteren cruiserederijen Rotterdam?