Hoe presenteren cruiserederijen Rotterdam?

Op hun websites presenteren reders Rotterdam vooral als basis voor een excursie naar Amsterdam of zelfs als de haven van Amsterdam.

Carnival Corporation & plc

De meeste schepen die in Rotterdam komen zijn van Carnival Corporation & plc: AIDA, P&O Cruises, Holland America Line en Cunard zijn dochterbedrijven, eigenlijk merken, van dit moederbedrijf. Die merken bedienen verschillende delen van de cruisemarkt.

AIDA

AIDA richt zich op de Duitse markt in het “contemporary” segment, zeg maar economy class met schepen die zo’n 300 meter zijn. De meeste calls in Rotterdam zijn van AIDA.

Hieronder staat de Metropolis cruise, het rondje Hamburg-Southampton-Le Havre-Zeebrugge-Rotterdam-Hamburg. Deze cruise beschrijft AIDA zelf als “the voyage is highlighted by stops at ports that serve as getaway to country capitals”, dat wil zeggen een cruise langs havens waarvandaan je goed hoofdsteden kunt bezoeken.

Bron: AIDA website

Zie hoe Le Havre wordt gekoppeld aan Parijs en Zeebrugge aan Brussel. Rotterdam wordt hier niet gekoppeld aan Amsterdam. Wel is de “Ausflugstipp” om naar Amsterdam te gaan.

De foto is van de Wilhelminapier, zonder cruiseschip. Voor wie Rotterdam niet kent: de Wilhelminapier is waar cruiseschepen aanleggen.

Op de pagina over Rotterdam staat een lange tekst over de “niederländische Mode- und Kulturmetropole Rotterdam” over architectuur, de haven en bezienswaardigheden.

P&O Cruises

P&O Cruises richt zich op de Britse markt, “contemporary” segment.

De cruise hieronder is vergelijkbaar met de Metropolis cruise van AIDA (alleen Le Havre ontbreekt). P&O Cruises presenteert Rotterdam steeds als “Rotterdam (tours to Amsterdam)”, maar Zeebrugge is “Zeebrugge”, zonder de toevoeging “tours to Brussels” of “tours to Bruges”. De tekst rechts stelt voor dat je gaat fietsen in Rotterdam of naar “pretty Amsterdam” gaat.

Bron: P&O Cruises website

Het beeld dat gebruikt wordt is van de Oude Haven met de bruine vloot, met de Willemsbrug op de achtergrond en een fiets tussen de planten.

De tekst over Rotterdam is vergelijkbaar met die op de AIDA website, maar veel korter.

Cunard

Cunard is van Britse herkomst. “Premium” segment, zeg maar hogere economy class, business class.

Op het kaartje hieronder ligt Amsterdam op de plaats van Rotterdam en er staat “Amsterdam (tours from Rotterdam)”. Ook in België staat het reisdoel, Brugge, voorop.

Bron: Cunard website

Rechts van de kaart een foto van Delfshaven, maar de tekst gaat over Amsterdam: “rings of canals and charming gabled houses. Grand art museums, quirky boutiques and flower markets”

Cunard presenteert Rotterdam als de haven van Amsterdam:

Bron: website Cunard

Deze cruise heet “Amsterdam, 4 nights”. Je slaapt op de Queen Victoria en je wordt gebracht naar Amsterdam. Omdat je een nacht “in port” doorbrengt heb je veel tijd om Amsterdam te ontdekken. Dat die “port” Rotterdam is moet je zelf afleiden uit “Amsterdam (tours from Rotterdam)”.

Holland America Line

Holland America Line is traditioneel gericht op de Amerikaanse markt. Begonnen met cruises naar Alaska vanuit Seattle, later verbreed naar de Amerika’s en het Caribisch gebied, daarna ook Middellandse zee en Noordwest Europa. Net als Cunard “premium” segment.

Bron: website Holland America Line

Rotterdam staat als “Rotterdam” op de kaart.

Bron: website Holland America Line

Rotterdam gefotografeerd vanaf de Euromast, met zicht op de Holland Amerikakade zonder cruiseschip.

Rotterdam wordt beschreven als een “op de toekomst gerichte metropool” met belangrijke architectuur “met fascinerend design en een aantal van de beste musea van Nederland en de hipste winkels“ en waar je ook kunt “[verdwalen] in het doolhof van huizen met puntgevels in het historische Delfshaven, de plek waar de pelgrims de zeilen hesen voor de Nieuwe Wereld aan boord van de Speedwell in 1620.”

MSC Cruises

MSC Cruises is onderdeel van MSC, Mediterranean Shipping Company. De rederij richt zich op het contemporary marktsegment.

De cruise hieronder is weer het rondje waar AIDA mee begonnen is. Dit keer begint en eindigt het in Rotterdam, links aangegeven als “Rotterdam (Amsterdam)”. Op het kaartje rechts staat “Rotterdam”.

Bron: website MSC Cruises

De presentatie van Rotterdam ziet er zo uit:

Bron: website MSC Cruises

Het beeld links is dat van het moderne Rotterdam, met de Erasmusbrug en de Wilhelminapier (zonder cruiseschip). Maar de tekst rechts beschrijft Rotterdam als “charmante bestemming … gesticht in 1270” met een “historisch centrum … met pittoreske waterwegen”.

En de “spannende dingen” die in Rotterdam te zien zijn?

  • Rondvaart door Amsterdam

  • Amsterdam alleen.

  • En Rotterdam.

Fred. Olsen Cruise Lines

Tot slot Fred. Olsen Cruise Lines, onderdeel van de Noorse Fred. Olsen Group. Gericht op de Britse markt, contemporary, met oude schepen.

Fred. Olsen biedt Nederland op traditionele wijze aan: grachten, bruggen, bloemen en fietsen, tulpen en Floriade.

Bron: website Fred. Olsen Cruises

Van Rotterdam wordt de moderne architectuur geroemd en de interessante musea en gallerijen. Het bezoek aan Amsterdam wordt genoemd als “particular highlight”.

Ook al wordt de moderne Rotterdamse architectuur geroemd, het beeld dat gebruikt wordt is dat van Delfshaven:

Bron: website Fred. Olsen Cruises

Conclusie

De gemeente en Cruise Port Rotterdam proberen sinds de jaren 90 Rotterdam op de kaart te zetten als cruisebestemming. Het is gelukt om schepen aan te trekken. Maar rederijen presenteren Rotterdam vooral als uitvalsbasis voor excursies naar Amsterdam. Ze kennen hun passagiers goed: een excursie naar Amsterdam is de meest gekozen excursie.

Vorige
Vorige

Mythe 2: “De volgende generatie cruiseschepen vaart op LNG”

Volgende
Volgende

Waarom kiezen cruiserederijen voor Rotterdam?