Klimaatdoel cruiserederij voor 2030 is niet minder CO2 uitstoot

De belangrijkste cruiserederij voor Rotterdam, Carnival Corporation, stoot bijna net zoveel CO2 uit als Tata Steel in IJmuiden en de Uniper Centrale, de nummers 1 en 2 van Nederland, samen. Deze rederij streeft niet naar minder CO2 uitstoot in 2030, maar naar minder CO2 uitstoot per passagier. Rederijen breiden de komende jaren hun vloten uit. Groeit de CO2 uitstoot minder snel dan het aantal passagiers, dan neemt de CO2 uitstoot per passagier af en vinden rederijen dat ze op de goede weg zijn, maar het klimaat verslechtert. Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam stimuleren de groei van rederijen sinds jaar en dag door financiële steun aan Cruise Port Rotterdam en zeer lage havengelden.

Klimaatdoel Nederland

Nederland heeft een klimaatdoel voor 2030 en voor 2050 in termen van de uitstoot van CO2:

  • 2030: 55% minder uitstoot van CO2 dan in 1990

  • 2050: CO2 neutraal

Deze doelen zijn afgesproken binnen de Europese Unie en zijn bindend. Nederland streeft ernaar om in 2030 60% minder CO2 uit te stoten dan in 1990.

Carnival Corporation & Plc

Carnival Corporation & Plc, met merken als Holland America Line, AIDA, P&O, Princess en Cunard, is de grootste rederij ter wereld en verzorgt verreweg de meeste calls in Rotterdam.

Bron: https://crew-center.com

In 2019, het laatste normale jaar voor de Corona-pandemie, heeft deze rederij 104 cruiseschepen. Die schepen stootten 10,7 miljoen ton broeikasgassen uit. Om een idee te krijgen van de omvang van deze uitstoot, noem ik hier de uitstoot van de nummers 1 en 2 in CO2 uitstoot in Nederland in 2020:

  1. Tata Steel in IJmuiden: 5,8 miljoen ton

  2. Uniper Centrale op de Maasvlakte: 4,4 miljoen ton

Carnival (toerisme) stoot dus bijna evenveel CO2 uit als de Nederlandse nummers 1 en 2 samen.

CO2 uitstoot (miljoen ton)

Klimaatdoel Carnival

Wat is het klimaatdoel van Carnival Corporation & Plc voor 2030 en 2050?

Financieel jaarverslag over 2021

Als beursgenoteerde onderneming is Carnival verplicht een financieel jaarverslag te publiceren; onjuiste of misleidende informatie in dat rapport kan grote juridische en financiële gevolgen hebben. Op de eerste pagina van het verslag staat bescherming van het milieu in het rijtje van zaken die het bedrijf het allerbelangrijkst vindt. Verder noemt het “climate action” als een “sustainability focus area”. Wat staat er specifiek over 2030 of 2050?

  • 2030: niets

  • 2050: Carnival streeft naar netto-neutrale ship operations, met zo min mogelijk compensatie door “carbon offsets” (bijvoorbeeld CO2 opslag en bomen planten)

  • Zonder jaar: Carnival “is committed to continuing its reduction of carbon emissions” en variaties daarop

Er wordt direct aan toegevoegd dat de cruise branch op dit moment nog niet een duidelijk omlijnd plan heeft om het streven voor 2050 te verwerkelijken. Merk op dat een cruiseschip dat nu gebouwd wordt in 2050 nog zal varen.

Dus, in dit rapport “streeft Carnival naar” en “is committed”, maar staat niets voor 2030.

Sustainability Report 2021

Carnival is niet verplicht om een sustainability rapport te publiceren. In het rapport staat dat het de “ambitie van het Akkoord van Parijs om de wereldwijde stijging van de temperatuur te beperken ondersteunt”. Het bedrijf is ook “committed to decarbonization” (afkicken van CO2). Wat betekent dat praktisch, in termen van doelen voor 2030 en 2050?

  • 2030: 20% lagere CO2 intensiteit dan in 2019.

  • 2050: Carnival streeft naar netto-neutrale ship operations, met zo min mogelijk compensatie door “carbon offsets”

Hier staat wèl een doel voor 2030, niet in termen van uitstoot, maar in termen van intensiteit. Om de CO2 intensiteit van een schip te bepalen deelt Carnival de tonnen CO2 uitstoot door het aantal bedden aan boord en door het aantal kilometers dat het schip vaart.

Deze doelen zijn afgesproken in de International Maritime Organization, de scheepvaartorganisatie van de Verenigde Naties. De doelen zijn niet afdwingbaar. Het missen van het 2030 doel betekent geen boete, straf of een echte verplichting om meer te doen.

Vergelijking klimaatdoel Nederland - Carnival

Het belangrijkste verschil tussen Nederland en Carnival is dat Nederland de uitstoot van CO2 moet verlagen, terwijl Carnival zich richt op het verlagen van de intensiteit.

Dat is een wereld van verschil, zoals dit voorbeeld laat zien.

VOORBEELD:

Cruiseschip 1: 1000 passagiers
Uitstoot: 1000 ton CO2 als het vaart van A naar B
Intensiteit: 1000 ton / 1000 passagiers = 1 ton per passagier

De reder van dit cruiseschip koopt nog een schip:

Cruiseschip 2: 1500 passagiers
Uitstoot: 1000 ton CO2 als het vaart van A naar B
Intensiteit: 1000 ton / 1500 passagiers = 0,67 ton per passagier

Cruiseschip 2 heeft dus een lagere intensiteit dan cruiseschip 1.

Wat is het effect voor de vloot van de reder?

Uitstoot: neemt toe van 1000 ton naar 2000 ton
Intensiteit: neemt af van 1 ton per passagier naar 2000 ton / 2500 personen = 0,8 ton per passagier (20% minder dan alleen met cruiseschip 1)

Conclusie:

Het klimaat verslechtert, de wereld raakt verder van zijn klimaatdoel af, maar de reder heeft zijn eigen doel bereikt.

Een recent rapport (november 2022) dat geschreven is in opdracht van de Verenigde Naties is dan ook zeer kritisch op organisaties die op “intensiteit” letten in plaats van op het verminderen van de totale uitstoot.

Rotterdam subsidieert rederijen

Sinds jaar en dag geeft Gemeente Rotterdam op verschillende manieren financiële steun aan Cruise Port Rotterdam (CPR). Daardoor kan CPR haar tarief voor cruiserederijen laag houden. Het Havenbedrijf Rotterdam subsidieert rederijen door lage havengelden. In Rotterdam subsidieert Cruise Port Rotterdam en cruiserederijen ga ik hier uitgebreid op in. Zo stimuleren gemeente en Havenbedrijf de groei van de cruisesector en veroorzaken ze indirect klimaatschade.

Voor de preciezen:

Carnival Corporation heeft 2 doelen voor 2030: “a 20% carbon intensity reduction by 2030 relative to its 2019 baseline, measured in both grams of CO2e per ALB-km and kilograms of CO2e per ALBD” ALB staat voor available lower berth en ALBD voor available lower berth-day.

Hierboven moet CO2 eigenlijk zijn CO2e, dat wil zeggen CO2 en de andere broeikasgassen zoals methaan, die omgerekend worden tot CO2 equivalenten.

Vorige
Vorige

Rotterdam subsidieert Cruise Port Rotterdam en cruiserederijen

Volgende
Volgende

Mythe 3: “Cruiseschepen horen van oudsher bij Rotterdam”