Cruise Port Rotterdam op de Wilhelminapier: zware verkeersoverlast in 2019, verkeerschaos met plannen gemeente

Eén cruiseschip, met tourbussen en vrachtwagens, is voldoende voor zware verkeersoverlast op de Wilhelminapier. Mogelijke plannen van de gemeente voor de cruise op de pier zullen leiden tot verkeerschaos.

Dit zijn de feiten.

Op 22 oktober 2019 ligt het cruiseschip Norwegian Getaway aan de Wilhelminapier. Onderstaande foto is genomen om 07:46 op die dag.

Het schip is 325 meter lang. Dat is meer dan twee keer de hoogte van het hoogste gebouw op de Wilhelminapier. Het schip torent zo'n 35 tot 40 meter boven de kade uit, de hoogte van een flat van 12 verdiepingen. Met een capaciteit van zo'n 4000 passagiers en ongeveer 1600 bemanningsleden is dit massatoerisme pur sang.

Het schip is 's ochtends om 07:00 aangekomen en zal rond 19:00 weer vertrekken. Passagiers gaan via een luchtbrug tussen schip en cruise terminal van boord voor excursies. De tourbussen staan klaar voor vertrek op de parkeerplaats. Deze parkeerplaats, op de lokatie Baltimore, wordt in zijn geheel voor de duur van elk cruisebezoek door Cruise Port Rotterdam (CPR) gehuurd van de gemeente. Een deel  van een andere parkeerplaats, de parkeerplaats voor Hotel New York op de lokatie Chicago, wordt geregeld voor dezelfde duur ook  gehuurd door de CPR. Tourbussen staan ook geparkeerd op de Wilhelminakade tussen de twee parkeerplaatsen.

Soms wordt een cruiseschip bevoorraad als het in Rotterdam is. In geval van een groot cruiseschip zoals de Norwegian Getaway is er geen ruimte voor de vrachtwagens op de Baltimore parkeerplaats. De vrachtwagens worden dan eerst opgesteld “in de buffer”: op de openbare weg, de Otto Reuchlinweg bij de gebouwen Montevideo  en New Orleans, en  in de Westerdam, een zijstraat die de Otto Reuchlinweg verbindt met de Wilhelminakade.

Tourbussen vertrekken om 07:50 in de ochtendspits naar de bekende bestemmingen buiten Rotterdam. Het verkeer op de pier loopt vast.

Veel bussen vertrekken om 07:50, zie de klok op het torentje van Hotel New York in de foto hieronder, kennelijk naar bestemmingen buiten Rotterdam. Het verkeer in de smalle straten op de pier begint snel vast te lopen.

Nu is de Norwegian Getaway een heel groot cruiseschip. De verkeerschaos die ontstaat bij de kleinere MS Rotterdam (238 meter lang, 1316-1668 passagiers, 600 bemanningsleden) op 13 maart 2019 is echter vergelijkbaar, zoals de volgende foto laat zien.

De vrachtwagens in de buffer op de Otto Reuchlinweg blokkeren het verkeer. Een andere vrachtwagenchauffeur kon de bocht niet maken en heeft daarom  zijn vrachtwagen achter Hotel New York geparkeerd, buiten de buffer. De chauffeur van de eerste tourbus kan ook de bocht niet maken en is achteruit gereden. Op de foto is hij aan het keren naast Hotel New York om vervolgens tegen het verkeer in over de Wilhelminakade te rijden. Vier automobilisten zien dit met lede ogen aan. Een tweede buschauffeur denkt “Dat overkomt mij niet” en verlaat de parkeerplaats direct tegen de rijrichting in. En dat alles met verkeersregelaars op honderd meter afstand die dit niet in goede banen leiden. De MS Rotterdam kwam 17 keer in Rotterdam in 2019.

De cruise veroorzaakt grote verkeersoverlast op en rond de Wilhelminapier

De conclusie is duidelijk. De cruise, met of zonder vrachtwagens, maar altijd met veel tourbussen, legt een groot beslag op de openbare ruimte op de Wilhelminapier, in 2019 op bijna 100 dagen. De parkeerplaatsen worden tijdens de resterende dagen van het jaar gebruikt door bezoekers van de lokale horeca en door ondernemers, zzp'ers en werknemers van veel bedrijven die hun diensten verlenen aan bewoners en organisaties op de pier. De wegen worden gebruikt door honderden mensen die er wonen en elders werken en door duizenden die er werken en elders wonen, zeker tijdens de ochtend- en avondspits. De Wilhelminakade is de enige toegangsweg tot de pier en de Otto Reuchlinweg de enige uitvalsweg. De zware verkeersoverlast die de cruise veroorzaakt is dan ook een terugkerend thema in de gebiedsontwikkelingscommissie Wilhelminapier. Het probleem schreeuwt om een oplossing. Maar wat zijn de plannen van de gemeente?

Plannen gemeente voor nabije toekomst:

Parkeerplaatsen op locaties Chicago en Baltimore verdwijnen

Zoals bekend, komt er op de lokatie Chicago een hotel. Op de locatie Baltimore komt een toren met woon- en werkfunctie. Deze Baltimoretoren wordt gebouwd, of de Cruise Port Rotterdam op de Wilhelminapier blijft of niet. Dit laatste wordt bevestigd door Andriena Lushtaku-Smedts, senior projectmanager Cruiseterminal bij de gemeente Rotterdam. Een belangrijk onderdeel van haar opdracht is om te onderzoeken of Cruise Port Rotterdam op de pier kan blijven wanneer de Baltimoretoren er staat. En dus wordt er gekeken of er onder en rond het gebouw voldoende parkeerruimte gemaakt kan worden voor alle tourbussen en voor het afhandelen van vracht. Als je dit aan bewoners van de Wilhelminapier vertelt reageren ze met verbazing. “Wilhelminapier + gebouw Chicago + gebouw Baltimore EN cruiseschepen?? Waanzin”

Bewoners Wilhelminapier: “Wilhelminapier + gebouw Chicago + gebouw Baltimore EN cruiseschepen?? Waanzin”

Maar het kan nog gekker.

De gemeente wil 2 grote cruiseschepen op dezelfde dag aan de kade.

Als de Cruise Port Rotterdam op de Wilhelminapier blijft, dan wil de gemeente dat naast de Norwegian Getaway nog een ander groot cruiseschip op hetzelfde moment aan de kade kan liggen. In haar onderzoek denkt de gemeente aan de AIDAprima (3268 passagiers, 900 bemanningsleden, lengte 300 meter). 

Dit plaatje, uit bijlage 5 van het gemeentelijk Zeecruiserapport uit 2017, laat zien dat de Holland Amerikakade te kort is voor beide schepen (rechts de AIDAprima, links de Norwegian Getaway). Als de AIDAprima er al ligt, zal de Norwegian Getaway zo'n 120 meter “uitsteken”. Dat komt overeen met een woontoren van zo'n 40 verdiepingen op zijn zij. Ter vergelijking: het gebouw De Rotterdam op de pier heeft 44 verdiepingen. 

Het roept ook de vraag op hoe de passagiers van het schip links van boord gaan. Via 1 of 2 trappen zou erg lang duren en de tijd die er is voor excursies drastisch verkorten. Geen cruiserederij die dat wil. Maar een luchtbrug met bijbehorend gebouw is niet ingetekend…

Het is ook onvermijdelijk dat de AIDAprima veel dichter bij de Erasmusbrug aanmeert dan als zij er alleen ligt. Dat betekent schoorstenen direkt onder en voor de ramen van de appartementen in De Rotterdam en van de hotelkamers van Nhow. Het betekent ook dat gasten van restaurant HMB en het cafe op de zevende verdieping van hotel Nhow hetzelfde lot treft als de gasten van restaurant AquaAsia nu: zij zullen geen uitzicht meer hebben op de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug, maar op de hutten met balkons van het cruiseschip. Hetzelfde geldt voor de hotelgasten van Nhow tot in elk geval de 12de verdieping. Welcome to Rotterdam!

Een groot, tweede cruiseschip bederft het uitzicht vanaf het Koninginnehoofd op de kop van de Wilhelminapier: Erasmusbrug, Willemskade, Veerhaven, Westerkade en zelfs het grootste deel van de Parkkade worden onzichtbaar.

Het terras van Hotel New York en de grasveldjes ervoor, op het Koninginnehoofd, zijn razend populair bij Rotterdammers en “landtoeristen”. Maar een tweede cruiseschip trekt een muur op die 120 meter uitsteekt. Het bederft het uitzicht vanaf het hoofd van de pier volledig. Het onttrekt niet alleen de Willemskade aan het zicht, maar ook de Veerhaven, de Westerkade en zelfs het grootste deel van de Parkkade.

Twee cruiseschepen kunnen niet op hetzelfde moment aanmeren — dat zou te gevaarlijk zijn op de Nieuwe Maas. Maar zelfs als de Norwegian Getaway  een paar uren na de AIDAprima zou aanmeren, dan nog willen de passagiers van beide schepen wel rond dezelfde tijd voor het avondeten aan boord zijn — een cruisereis betekent immers volpension. Het gevolg is een  piekbehoefte aan parkeer- en manouvreerruimte aan het eind van de middag. 

Twee grote cruiseschepen op dezelfde dag aan de kade betekent 73 tourbussen op de Erasmusbrug of de Laan op Zuid in de avondspits.

Stel dat 50% van de passagiers van beide schepen op excursie gaat. Dat zijn 2000 + 1634 = 3634 passagiers. Met een gemiddelde bezetting van de tourbus, excuses, touringcar, van 50 mensen, en dat is hoog, komt dit neer op 73 touringcars die, tijdens de avondspits, zich door het centrum en dan over de Erasmusbrug wringen of stapje voor stapje over de Laan op Zuid zich naar de Wilhelminapier bewegen. 

De foto's hierboven doen vermoeden dat de verkeerschaos met twee grote cruiseschepen enorm zal zijn en de overlast nog langer zal aanhouden dan nu al het geval is. 

De praktijk van 2019 wijst uit:

de Wilhelminapier met cruiseschepen is overvol en levert een onaantrekkelijke pier op. Met gebouwen op de kavels Chicago en Baltimore knapt de pier echt uit zijn jasje. Twee grote cruiseschepen? Een verkeersinfarct. Het vertrek van Cruise Port Rotterdam van de pier ligt alleen hierom al voor de hand. 

Vorige
Vorige

Cruise Port Rotterdam staat ontwikkeling Rotterdam in de weg